Beljakovinsko bogat jedilnik brez mesa
Obrok 1:
– 70 g pirin kurh
– 100 g skutni namaz
– 500 ml Proteinski napitek ( Z bregov )
Obrok 2:
– 200 g jabolko ali pomaranča
Obrok 3: (recept za polpete iz bučk)
– 200 g bučke
– 1 kom. Jajce + 1 beljak
– 50 g ovseni kosmiči
– 10 g sir nariban – edamec
– 10 g olivno olje ( 1 žlica)
– 200 g solata po želji (radič, motovilec, zelena)
Obrok 4: Sadno-zelenjavni napitek:
– 200 g maline
– 200 g banana
– 200 g korenje
– 25 g proteini (Whey),
– 200 ml riževo mleko
Obrok 5: (recept za LEČINO RIŽOTO)
– 100 g srednje veliko oranžni koren
– 1 steblo zelene
– 100 g manjša bučka
– 70 g šalotka
– 1 strok česna
– 250 g zelene leče (tehtana kuhana)
– 2 žlici konopljinega olja
– 3 žlice balzamičnega kisa
– 1 lovorjev list
– 1 vejica svežega timijana
– 500 ml vode
– 1 žlica oluščenih konopljinih semen
– Sol
– Sveže mleti beli poper
– 40 g parmezana
Hranilne vrednosti:
– Kalorije: 2200
– Beljakovine: 161 g
– Maščobe: 63 g
– Ogljikovi hidrati: 247 g
———————————————————————————————————-
Polpete iz bučk:
Bučke po želji olupite in jih zrežite na majhne palčke. Dodamo sesekljano čebulo, česen, začimbe po želji, vse skupaj zmešamo z ovsenimi kosmiči, jajcem in naribanim sirom. Maso po potrebi zgostite z malo moke. V ponvi segrejte malo olja. Z žlico zajemite bučno maso in jo položite na olje. Polpete z obeh strani zlato rjavo zapecite.
Kuharski mojster Bine Volčič svetuje:
LEČINA RIŽOTA
- 1 srednje veliko oranžni koren
- 1 steblo zelene
- 1 manjša bučka
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 250 g zelene leče
- 2 žlici konopljinega olja
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 1 lovorjev list
- 1 vejica svežega timijana
- 500 ml vode
- 1 žlica oluščenih konopljinih semen
- Sol
- Sveže mleti beli poper
- 40 g parmezana
Korenje, stebelno zeleno, bučko narežemo na brunoise, šalotko na drobno narežemo, česen pa sesekljamo.
Na konopljinem olju svetlo prepražimo šalotko, dodamo česen, zeleno lečo, lovorjev list in sveži timijan.
Deglaziramo z balzamičnim kisom. Zalijemo z vodo in lečo kuhamo do 3/4 . Dodamo na brunoise narezano zelenjavo, še malo zalijemo ter solimo in popramo.
Na koncu dodamo še konopljina semena in nariban parmezan. Postrežemo takoj.