V tem prazničnem času pa nekaj zanimivosti in nasvetov iz naše “Slovenske huharice”, ki je bila v lasti moje prababice. (Slovenska kuharica, Magdalena Pleiweis, Felicita Kalinšek, 1912)

JEDILNI LIST ZA POJEDINO
Stolčena jetrna juha z jajčnimi rezanci.
Nadevana prašičja glava, obložena z aspikom in gobami.
Zvite bržole, obložene, obložene s krompirjevimi paštetkami, praženim kostanjem in ohrovtovo potico. Kaprna polivka.
Razsoljeni goveji jezik s praženim kislim zeljem in s sago-pudingom.
Pečeni fazan z mešano solato.
Kompot. – Pomarančna hladetina.
Hamburška torta. – Sadje. – Črna kava.
Serviranje
Dolžnost hišne gospodinje bodi, da ponudi hrano gostom in domačim na kar najlepši in najmičnejši način, zlasti ob kaki slovesni priliki,…..
Kako bodi obednica
Obednica bodi predvsem zelo svetla in snažna. Ob stenah se postavijo manjše skupine cvetlic, najboljše širokoliste eksotične rastline. Ob steni, v bližini jedilne mize, poišči pripraven prostor manjšim mizicam, na katerih stoje razni kompoti, torte itd., pripravljene, da se svoječasno z njimi postreže. Skrbeti je tudi za zadostno razsvetljavo…..
Paziti je zlasti na to, da gostje ne sedijo v gneči, kar bi jih tekom pojedine lahko spravilo ob dobro voljo; pa tudi preveč prostora ne sme ostajati med posameznimi kuverti, da bodo gostje mogli udobno občevati med seboj. Ponavadi se računa za eno osebo 65-75 cm; na takem prostoru sedi gost precej zložno in mu nič ne ovira prostega gibanja.
Obednice morajo biti dobro prezračene. Imeti morajo zadostno temperaturo; pozimi 15-17°C.
Kako se pripravi jedilna miza

Jedilna miza se pregrne najprej z voščenovolnenim blagom, to pa zato, da se lahko vse bolj tiho, brez ropota postavlja nanjo. Počez se pogrne čist, bel namizni prt, ki mora biti brez madeža in se mi sme poznati le srednja guba, ki pride natančno čez sredino mize…..
Jedilno orodje se položi desno ob krožniku na srebrn ali steklen podstavek, in sicer se na levi tik ob krožniku polože vilice, na desni z ostrino proti krožniku nož in na sredi žlica…..
Kozarci stoje ali v vodoravni vrsti desno od krožnika ali v polukrogu,… in sicer tako, da je kozarec za vodo ali za navadno namizno vino prvi na desni strani; kakor se potem servirajo razna vina, tako stoje po vrsti tudi ostali kozarci……….
Kako se servira
Oseba, ki servira, naj bo okusno oblečena. Moški nosi frak in belo kravato; ženske so ponavadi črno oblečene z belim predpasnikom. …….


