Vadba je primerna za gospe in gospode nad 55 let starosti. Primerna je tako za tiste, ki si želijo prvič poizkusiti, kot tudi  za že trenirane. Vrste vaj, težavnost in intenzivnost, so prilagojene vsakem posamezniku, kar omogoča optimalen napredek, ravno pravo težavnost vadbe in zadovoljstvo po končanem treningu.

Veliko ljudi se sprašuje zakaj je prav v teh letih vadba tako pomembna, zato bom naštel najpomembnejše razloge, ki Vas bodo prepričali, da se odločite  za vadbo, v kolikor se do sedaj še niste:

  • Osebe po 35. letu, ki niso telesno aktivne, izgubijo 1% mišične mase na leto, spremembe  so še večje pri ženskah z vstopom v menopavzo, zaradi večjega kopičenja telesnih maščob.
  • Enako velja tudi za kostno maso, ki začne po 35. letu upadati za 1% letno, kar lahko vodi do osteopenije, kasneje pa lahko tudi do osteoporoze.
  • Telesna neaktivnost slabo vpliva tudi na telesno držo, zaradi oslabljenih mišic, k temu pripomore tudi sedeče delo (delo za računalnikom), posledica tega pa je sključena drža in pogosto bolečine v križu.

Pozitivni učinki vadbe:

  • Telesna vadba (pa naj bo z utežmi ali na lastni teži), poskrbi za ohranjanje ali dodatno izgradnjo mišične mase. S tem posledično povečamo metabolizem in močno zmanjšamo nabiranje maščob v telesu. Pomembno je tudi vedeti, da vsak kilogram mišic tudi v mirovanju porabi od 50-100 kalorij na dan, medtem ko druge aktivnosti porabljajo kalorije samo med vadbo.

Vadba za moč tako poskrbi (z izgradnjo mišične mase) za dodatno porabo kalorij tudi v mirovanju.

  • Telesna vadba dokazano zmanjšuje stres, saj se med vadbo v možganih začnejo sproščati snovi, ki privedejo do stanja ugodja po vadbi.
  • S telesno vadbo pripomoremo k tvorjenju mineralnih formacij, ki vplivajo na večjo kostno gostoto in tudi če se že pojavi osteoporoza, ta proces močno zavremo in stanje izboljšamo.
  • Z redno vadbo spreminjamo počutje, videz in poskrbimo za pokončno držo, vse to pa vpliva na drugačno dojemanje samega sebe in na večjo samozavest.

Za starejše in prav tako za splošno populacijo je najboljši trening s prostimi utežmi ali z lastno telesno težo. Vaje morajo biti kompleksne (več sklepne), saj se le na ta način najbolj približamo našim vsakdanjim gibom. Človekova naravna gibanja so (pobiranje predmetov s tal, potiskanje, vlečenje) in pri vseh teh gibih potrebujemo dobro razvite stabilizacijske mišice, ker le te lahko preprečijo poškodbe v sklepih. Zato je pomembno, da v trening vključimo gibanja,  kot so prosti počepi, mrtvi dvigi, potiski iz prsi in potiski nad glavo. Več sklepna gibanja poskrbijo za treniranje več mišičnih skupin hkrati, za razliko od naprav, ki trenirajo le po eno mišično skupino. Na ta način zmanjšamo čas treninga in povečamo učinkovitost vadbe.

Trening se začne z lažjimi kardio vajami, ki poskrbijo, da telo ogrejemo, nato sledi dinamično raztezanje, za tem pa glavne vaje (ki so individualno prilagojene glede na zmogljivost posameznika), trening se konča z ohlajanjem.

Ena vadbena enota traja od 45 min do 1 ure glede na pripravljenost posameznika in težavnosti programa.

skupinske vadbe